17 Kasım 2011 Perşembe

Tahinli Piyaz

Antalya'da çok meşhur tahinli piyaz. bende Antaya da kaldığım sürece öğrendim. Gerçekden çok lezzetli. Yemeklerinizin yanında salata olarakda sunabilirsiniz..






Mazemeler (6 Kişilik)
Tarator Sosu için; 

  • 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, 
  • 1 kahve fincanı tahin, 
  • 5-6 diş dövülmüş sarımsak, 
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı, 
  • 1 fincan limon suyu, 
  • 1 fincan sirke, 
  • 2 bardak su ve tuz gerekiyor.

Piyazı hazırlarken, 
  • 4 adet haşlanmış yumurta, 
  • 3 adet domates, 
  • 5 adet sivri biber, 
  • 3 adet kuru soğan, 
  • bir bağ maydanoz, 
  • dilerseniz tuz ve kırmızı pul biber.

Piyaz hazırlamak biraz zahmetlidir ama emin olunuz değer. Öncelikle kuru fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletmelisiniz. Şişmiş fasulyeleri orta ateşte tuzlu bol suda yaklaşık 20-25 dakika haşlayınız. Fasulyeleri yıkayıp, tekrar tencereye koyunuz ve tuzlu suda haşlamaya bırakınız. İyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayınız ve soğumaya bırakın.

Bu sırada sosu hazırlayın. Sos için haşlanmış fasulyelerden 2 yemek kaşığı alın. Çukur bir kata çatalla ezin. Diğer sos malzemelerini katıp iyice karıştırın.

Haşlanmış fasulyeleri servis tabağına alıp, üzerine hazırladığınız sosu gezdirip karıştırın. Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yakınıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi katıp, karıştırınız.

Afiyet olsun.

_____________________________


Antalya Mutfağının Olmazsa Olmazı Taratorlu Piyaz

Antalya gastronomisinin olmazsa olmazı “Taratorlu Piyaz”dır. Piyaz, Türkiye’nin bir çok yöresinde, özellikle İstanbul’da sade yani, taratorsuz, tahinsiz yapılır. Biz Antalyalılar için bu piyaz kurudur, tatsızdır. Piyaz, Antalya’da yenir. Özelliklede şiş köfteyle mükemmel uyum sağlar.

İyi bir Antalya Piyazı yemek istiyorsanız, kent merkezinde Valiliğin karşısındaki Piyazcı Sami, Kalekapısı’nda İşbankası’nın karşısındaki ara sokakta Piyazcı Mustafa, Eski Sanayi Çarşısı’ndaki Özdoyum’u tavsiye ederiz. Antalya’nın Aksu, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde de lezzetli piyazlar yapan geleneksel yöreye özgü restoranlar vardır. Elmalı’da “Şen Mehmet”, Korkuteli’de “Şişçi Ramazan”, Aksu’da “Şimşek” damak çatlatan yerlerdir. Yolunuz düşerse uğramadan geçmeyin.

Antalya Piyazı, küçük ama lezzetli Çandır fasulyesinden yapılır. Çandır’da yetiştirilen Çandır fasulyesi küçük ama çok lezzetlidir. Ege’nin Simav fasulyesine benzer. Antalya Piyazı asıl lezzetini tahinli taratorundan alır ki, Piyazcı Sami, taratorunun sırrını kimseye vermez. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder