16 Kasım 2011 Çarşamba

Biber Dolması

Biber Dolması


Dolma yapmak için seçtiğiniz dolmalık biberlerin taze ve ince olmasına özen gösterin. Elinizin altında varsa 1-2 tutam ince kıyılmış taze nane ya da dereotunu kıymalı harcınıza katarak daha da lezzetlendirebilirsiniz. Sevgiler…

Malzemeler:
  • 1 kilo dolmalık biber
  • 350 gr orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet iri domates
  • Maydanoz
  • 1 çay bardağı Sıvıyağ
  • Tuz
  • İsteğe göre karabiber
Yapılışı:
1- Dolmalık biberleri iyice yıkayın, sap kısmını bıçakla yardımı ile kesin ve tüm çekirdekleri çıkarın. Biberlerin içini parmağınızla hafifçe tuzlayın.
2- Pirinçleri yıkayıp iyice süzün, domateslerin kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın (domates kabukları dolmaya kapak olarak kullanılacak). Soğanları da yemeklik doğrayın ve domatesle birlikte elinizle ovarak ezin.
3- Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın.
4- Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
5- Doldurulmuş dolmalık biberleri tencereye dik ve yakın olarak yerleştirin. Kalan yağı ve biberlerin yarısına gelecek kadar soğuk suyu biberlerin yanından tencereye koyun.
6- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin. Yarım saat sonra biberlere çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır demektir.
7- Servis tabağına aktarıp, yoğurt ile sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder