30 Kasım 2011 Çarşamba

Aşure



MALZEMELER: 
  • ½ kg buğday (bir gece önceden suda bekletilmiş), 
  • 8 adet karanfil, 
  • 1 adet portakal kabuğu, 
  • 1 su bardağı kuru üzüm,
  • 8 adet incir, 
  • 8 adet kayısı, 
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, 
  • 1,5 kg şeker, 
  • 1 su bardağı süt
Süslemek için: 
  • 1 kase çekilmiş ceviz, 
  • 1 kase nar, 
  • 1 kase badem,
  • tarçın

YAPILIŞI:
  • ½ kg buğday (bir gece önceden suda bekletilmiş) haşlanır. 
  • 8 adet karanfil cezvede kaynatılır. 
  • 1 adet portakalın kabuğu soyulur. 
  • Kabuklar minik minik doğranır ve ayrı bir cezvede kaynatılır. 
  • 1 su bardağı kuru üzüm sıcak suda bekletilir. 
  • 8 adet incir ve 8 adet kayısı, yıkanır, minik minik doğranır. 
  • Üzerlerine sıcak su ilave edilerek bekletilir. 
  • Buğdaya 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye ve 1,5 kg şeker ilave edilir. 
  •  Şekerin ardından kaynayan karanfillerin suyu aşureye aktarılır. 
  • Kaynayan portakal kabukları karanfil suyunun ardından aşureye eklenir. 
  • Suda bekletilen malzemeler süzülür ve aşureyle buluşturulur. 
  • Bir süre daha aşure pişirilir. 
  • Ocaktan alınmadan önce 1 bardak süt yavaş yavaş aşureye ilave edilir. 
  • Ceviz, badem ve tarçınla süslenerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder