27 Kasım 2011 Pazar

Hınkal (Çerkez Mantısı)


Sayfa üyelerimizden AZeynep Burak Erdoğan arkadaşımızın gönderdiği tarifi aynen yayınlıyorum :) 



Yemeğimizin adı Hınkal

ben göz kararı yapıyorum 

Malzemeler
Hamuru İçin:
  • 3 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 1 Yumurta


İçi İçin:
  • 5-6 adet patates
  •  1 adet orta boy soğan
  • tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
  • 5-6 kaşık zeytinyağı
Soslar:
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kırmızı biber
  • Yemeğin üzerine gezdirmek için sarımsaklı yoğurt

    Yapılışı

    1. önce patatesleri haşlamaya tencereye koyuyoruz haşlandıktan sonra soyup iyice eziyoruz 
    2.  bir tavada soğanı küçük küçük doğrayıp iyice kavuruyoruz  
    3. patetesin içine ilave ediyoruz karabiberin toz biberini tuzunu ilave edip soğumaya bırakıyoruz yada soğuduktan sonrada malzemeleri karıştırabiliriz 
    4. hamurumuzu açıyoruz mantı inceliğinde sonra bir küçük çaydanlık kapağı ile kesiyoruz içine harcını koyup onun kapama şekli var ama  normal pogaça gibi kapatabilirsiniz. Bu şekilde hamur yada harç bitene kadar yapılıyor. 
    5. Büyük bir tencerede  su , içine birazcık yağ ve tuz koyarak kaynatın 
    6. kaynayınca içine hamurları atın
    7.  ve haşlanıyor aynı mantı gibi çok karıştırılmayacak biraz patlayabilir oda normal suyunu atmıyoruz hamurun yanına çorba olarak kullanıyoruz.
    8. çorbasının içine arzu eden karabiber ve yağda kızarmış toz biberi koyabilirler
    9. hamurları çıkarttıkları zaman üstüne yağda kızartılmış toz biber sarımsaklı yoğurt yada sade yoğurt afiyet olsun inş.













    Hınkal Nasıl kapanır videosu..

     




    Püf Noktaları :
    *Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
    *Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
    *Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
    *Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
    *Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
    *Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
    *Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
    *3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
    *Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sasbırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
    * Pişerpişmez yenmesi gereken yemek.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder