21 Kasım 2011 Pazartesi

Kumpir





Mazemeler
4 adet iri patates
1 tabak rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet havuç
1 kase haşlanmış bezelye ve mısır tanesi (ya da konservesi)
Dilimlenmiş siyah ya da yeşil zeytin
1 kase mantar ya da küp küp doğranmış ve kızarmış sucuk
3 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
4-5 adet küp küp doğranmış kornişon turşu


TARİF

Anadoluda yıllar önce patatese kumpir denilirmiş belki şimdilerde de diyenler vardır... Soğuk kış gecelerinde kuzine fırınların harlı ateşine atılan patatesler bir güzel pişirilir, içi açılır ve mis gibi yayık tereyağı, içinde eritildikten sonra televizyon ve bilgisayarın güzel aile sohbetlerinin yerine geçmediği zamanlarda yenilirmiş...

Şimdilerde şehir merkezlerinde de bolca yapılan hatta önünde uzun kuyruklar oluşan kumpirciler var. Birkaç kez yemişimdir ama dışarıda yapılan kumpirlerin içine konulan türlü salatalar, mayonez ve ketçapı yemekten patatesi yemeye fırsat bile olmuyor, hatta patatesi salata kasesi yerine kullanıyormuşum gibi geliyor. :)

Ben de evde denediğim kumpirde eski ve yeni kumpir arası herkesin evde bulabileceği malzemelerle öyle bolca karışık salata çeşidi koymadan yaptım. Fırında iyice pişmiş kumpirin sıcağında eriyen tereyağı ve kaşar peyniri biraz tuz ve karabiber ilavesiyle çok da güzel güzel oluyor. Daha sonra içine koyacağınız malzemeler evde bulananlara göre ve sizin damak tadınıza göre değişiklik gösterebilir.

Şimdi tarife geçelim...

Öncelikle patatesleri güzelce yıkayın ve bıcakla bir iki yerinden delin. Daha sonra alüminyum folyoya sarın ve 220 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Aslında daha önce ben aliminyum folyoya sarmamıştım. Zararlı olur mu diye tereddüt ettim ama patatesler çok iri olduğu için kabuğunu nasıl olsa yemiyeceğiz düşüncesi ve zaman darlığından folyaya sardım. Tam bir saat sonra patatesler yumuşacık pişmişlerdi...

Patatesler pişerken bir yandan yıkanmış ve doğranmış mantarı suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Pişdikten sonra içine bir parça tereyağı ve tuz atıp birazda bu şekilde kavurun. Diğer bir yandan da havuçları küp küp doğrayın az suyla haşlayın. Suyunu çekince hala pişmemişse biraz daha sıcak su ekleyip pişirin. Suyunu çekince bir tatlı kaşığı tereyağını ve yeteri kadar tuzunu atıp kavurun ve ocağı kapatın.

Daha sonra patateslerin ortasından bıçakla çizik atın ve bir çatal yardımıyla içini açın. İçine bir kaşık tereyağı, bolca kaşar peyniri ve yeteri kadar tuz atıp tüm patatesin içine yayılıp eriyene kadar karıştırın.İçini açtığınız patateslere kavurduğunuz mantarları, havucu, turşuyu, dilimleniş zeytin, bezelye (mısır) gibi... Dilediğiniz malzemelerden koyup soğutmadan afiyetle yiyin. Ben evde sucuk olmadığı için mantar pişirerek kullandım. Sizler arzu ederseniz kızarmış sucuk kullanabilirsiniz. İçine koyup yiyeceğiniz malzemeler tamamen size kalmış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder